Handicappris 2013

Handicapprisen 2013 gik til Café Noget Særligt i Vejen

Delikate sandwichs, glaskunst lavet i eget glasværksted og fairtrade-produkter fra den 3. verden. Café Noget Særligt giver mennesker med psykiske lidelser en mulighed for meningsfuld beskæftigelse og socialt fællesskab - og det premieres nu med Vejen Kommunes Handicappris 2013.


Ovenfor ses billede fra årets handicapprisoverrækkelse.

Lavere sygefravær, mindre medicin og ingen indlæggelser på psykiatriske hospitaler - det er resultatet for de mennesker med sindslidelser, der har fået sin gang på Café Noget Særligt, siden cafeen startede i marts 2011.
Café Noget Særligt hører under Vejen Kommunes socialpsykiatri og er en arbejdsplads for mennesker med psykiske lidelser. Der arbejder 8 personer inklusiv en daglig leder fra brugergruppen i cafeen, som alle er førtidspensionister. Desuden er der ansat overordnet faglig leder, Poul Mikkelsen, som er aflønnet af Vejen Kommune.
I Café Noget Særligt tilbereder og serverer borgere med psykiske lidelser frokostretter for caféens gæster og der udstilles og sælges glaskunst fra det tilknyttede arbejdende værksted, foruden fairtrade-produkter. Cafe Noget Særligt hører under Vejen Kommunens socialpsykiatri og samarbejder med Røde Kors, der driver genbrugsbutik i samme lokaler.
-"Jeg har fået et nyt liv siden jeg startede her - her i caféen er der fokus på det man kan og ikke ens diagnose", fortæller Dorthe Nielsen fra Skodborg, som er daglig leder af Café Noget Særligt.
Dorthe Nielsen havde det dårligt, da hun startede med at arbejde i Café Noget Særligt i marts 2011.
-"Jeg var diagnosticeret paranoid skizofren, stærkt medicineret og vejede godt 130 kg. Men hernede handlede det om hvad jeg kunne og efter et halvt år havde jeg det så godt, at jeg kom ind i den daglige ledelse af cafeen. Jeg holdt op med at ryge og besluttede mig for, at hånd om min overvægt - og har nu med kostomlægning og motion tabt mig 56 kg."
Dorthe livsstilsændring betød tillige med, at hun er blevet rask og er blevet medicinfri - og Dorthe er ikke den eneste, som har oplevet så positiv en udvikling.
-"Det at have et meningsfyldt og anerkendende arbejde giver de ansatte i cafeen en følelse af, at have en identitet på lige fod med resten af samfundet. Her er man kollegaer og ikke brugere. Min vigtigste rolle er at nedtone mig selv og give ansvaret fra mig til de ansatte - og det vokser de ved. De lærer sociale kompetencer, ansvarlighed overfor virksomheden og hinanden og får et bedre helbred", fortæller Poul Mikkelsen.
De gode resultater i Café Noget Særligt betyder nu, at Vejen Kommunes Handicappris 2013 tildeles cafeen. Handicapprisen uddeles af Vejen Kommunes Handicapråd. Prisen blev første gang uddelt i 2009 og gives til en person, virksomhed, institution eller organisation, der har gjort en ekstraordinær indsats for borgere med funktionsnedsættelse i Vejen Kommune.